Internet overspoeld met illegale kopieën van lesboeken

Door Onno Kalverda

Een paar weken geleden, terwijl ik druk aan het schrijven was, surfte ik wat op internet, op zoek naar een plaatje. Mijn muisaanwijzer bleef per toeval steken bij een plaatje van het omslag van een boek waar ik aan heb meegeschreven. De link bij het plaatje verwees naar ‘docplayer.nl’.

Op de site van RTL-nieuws is in september 2017 een artikel over deze site verschenen. In het artikel gaat het over persoonsgegevens die op de site kunnen staan. Volgens RTL is het een Russische whizzkid, die de site, vol met gekopieerde documenten, runt.

Op de pagina van RTL-nieuws kun je zelf controleren of er documenten op docplayer.nl staan waarin jouw naam voorkomt. Toen ik dat deed kreeg ik een hele waslijst van documenten. Door naar afbeeldingen te gaan kreeg ik plaatjes van de documenten te zien. Soms waren het een paar pagina’s maar soms ook hele boeken.

Een deel van het resultaat

Naast docplayer zijn er ook andere sites die de mogelijkheid bieden documenten te delen. Op ‘stuvia.nl’ bijvoorbeeld staan documenten van leerlingen. Het is de bedoeling dat leerlingen eigen materiaal plaatsen zoals zelfgemaakte samenvattingen, maar ze plaatsen ook gekopieerde samenvattingen uit boeken en complete antwoordenboeken. Studenten kunnen met hun zelfgemaakte samenvattingen wat geld verdienen is het idee, maar ook voor de gekopieerde antwoordenboeken vragen ze geld.

Uitgeverij komt niet erg in actie

Wat mij opvalt is dat de uitgeverijen niet zelf proberen het illegaal kopiëren en het verspreiden van kopieën op internet tegen te gaan. Ze lijken niet in actie komen tegen dit soort sites. Ik heb alleen naar mijn werken gezocht, maar het intypen van de naam van een methode levert bijna iedere keer hits op. Probeer het zelf maar eens.

Doordat zowel Malmberg als Noordhoff Uitgevers werk van mij publiceren heb ik hen op deze sites gewezen. Noordhoff Uitgevers kwam snel in actie en er zijn in ieder geval een aantal documenten verwijderd. De illegale kopieën van Biologie voor Jou zijn echter nog steeds volop te downloaden.
Op de site van de Stichting Brein kun je ook zelf melding maken van inbreuk op en misbruik van je auteursrecht.