Nieuws

Audible’s Captions schendt het auteursrecht

25 juli 2019

In navolging van de European Writers’ Council spreekt de Auteursbond zijn zorgen uit over de aankondiging dat Audible kunstmatige intelligentie gaat gebruiken om audio-opnamen om te zetten naar tekst, zonder daarbij het auteursrecht in acht te nemen. De nieuwe functie, Audible Captions, wordt in september 2019 gelanceerd in de VS.

Audible, eigendom van Amazon, is de grootste distributeur van gesproken content. Audible Captions maakt gebruik van de kunstmatige intelligentie achter Amazons Alexa: de gesproken tekst wordt synchroon met de audioboekvertelling omgezet naar geschreven tekst, zodat een soort gratis e-book ontstaat.

Nina George, President of the European Writers’ Council (ECW): ‘The Captions feature appears to be a disrespectful copyright infringement. Although captions for audiobooks are a useful tool to learn foreign languages, to better understand names or terms in Sci-Fi and Fantasy novels, and to help people with dyslexia, the right to transform a recording to a text should be authorized, licensed and fairly remunerated to the writers.’

Lees de volledige alert van de ECW (Engelstalige PDF)