Nieuws

Nederlandse inzendingen Astrid Lindgren Memorial Award

16 mei 2018

De Schrijverscentrale, Toon Tellegen, Marit Tornqvist en de Internationale Jugendbibliothek in München zijn door de Auteursbond gekozen als inzending voor de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award. De jaarlijkse Astrid Lindgren Memorial Award  wordt toegekend aan ‘werk van de hoogste kwaliteit, en in de geest van Astrid Lindgren’. Dat kan werk zijn van een schrijver, een illustrator of een lees-bevorderende instelling of persoon. De Schrijverscentrale  is voorgedragen de categorie lees-bevorderende instelling. Toon Tellegen vertegenwoordigt Nederland in de categorie schrijvers. Marit Tornqvist is voorgedragen als buitenlandse auteur/illustrator, en de Internationale Jugendbibliothek in München als buitenlandse lees-bevorderende instelling.

Het contact tussen auteurs en lezers, vooral auteurs en kinderen is van wezenlijk belang voor cultuureducatie. Daarom is De Schrijverscentrale  voorgedragen, die een onmisbare plaats inneemt in de verspreiding van literatuur en kennis van literatuur, door het organiseren van duizenden bezoeken van auteurs aan scholen en andere instellingen. Een instituut als de Schrijverscentrale is uniek in de wereld.

Toon Tellegen is vooral bekend met zijn wonderlijke en filosofische korte verhalen over dieren, maar hij produceert ook gedichten en romans. Zijn werk is zowel voor kinderen als volwassenen interessant. Het behandelt alle aspecten van leven en dood, is toegankelijk, maar heeft ook diepgang en biedt ruimte voor interpretatie.

Marit Törnqvist is niet alleen voor haar schitterende teksten en illustraties voorgedragen, maar ook voor haar baanbrekende, door kunst en liefde gedragen werk voor vluchtelingen over de gehele wereld.

De Internationale Jugendbibliothek is de grootste kinderboekenbibliotheek ter wereld, en een wereldwijd erkent kenniscentrum.

De kandidaten worden voorgedragen door internationale organisaties die zich bezighouden met kinder- en jeugdliteratuur. In Nederland mogen naast de Auteursbond mogen ook IBBY, het Letterenfonds, SQWBI en Guus Kuijer, de prijswinnaar uit 2012, genomineerden voordragen. De winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award wordt volgend jaar bekend gemaakt.