Nieuws

Terugblik 2017

15 januari 2018

De Sectie Educatieve Auteurs binnen de Auteursbond blikt terug op een buitengewoon succesvol jaar. Absoluut hoogtepunt was zaterdag 11 november: De Dag van de Educatieve Auteur. Bijna honderd educatieve auteurs verzamelden zich in Amersfoort, een ongekend succes voor deze eerste editie. En nog veel fijner: de reacties waren lovend. Het LinkedIn bericht na afloop werd meer dan 2000 keer bekeken en leverde reacties op als “Volgende keer ben ik er ook bij!”. ”De Dag” had dan ook een hoog niveau: de keynote lezing van professor Paul Kirschner, het cabaret van Johan Goossens, de workshops van doorgewinterde collega’s en experts.

Met de instelling en uitreiking van de Educatieve Parel hebben we de aandacht in brede zin gevestigd op ons belang als verzorgers van onderwijscontent met kwaliteit. Niet alleen met hun ingezonden werk, maar ook als collega vormen de drie winnaars pareltjes voor onze beroepsgroep. Hun CV’s laten zien dat educatief schrijven meer is dan les-en leerboeken vullen.

Voorgaande jaren merkten we dat maar weinig leden naar onze bijeenkomsten kwamen, dus besloten we zelf het land in te gaan. De regiobijeenkomsten werden druk bezocht. Fijn dat ook veel niet-leden de weg wisten te vinden. Het informele karakter van de bijeenkomsten bood een goede basis om van gedachten te wisselen over al wat leeft in ons metier.

Verder hebben we ons nieuwsbulletin in 2017 weer meer leven ingeblazen. Er kwam een nieuwe naam, “EduSchrift”, en de frequentie werd opgevoerd. Met enkele vaste columns en relevant nieuws hopen we dat leden uitkijken naar een volgende editie. In 2018 gaan we overigens verder met het uitbouwen van het bulletin, opdat we nog een groter bereik krijgen.

Ondertussen heeft onze onvolprezen Annemarie van Toorn als jurist met als specialiteit educatieve uitgaven binnen de Auteursbond weer veel leden met raad en daad terzijde gestaan. Ons vakgebied en de contractpraktijk daar omheen is volop in beweging, het organiseren van onze collectieve belangen is meer dan noodzakelijk geworden! Dat doen we dan ook op tal van platformen. Onze bestuursleden hebben niet alleen zitting in de Sectie van de Auteursbond, maar ook in tal van andere belangrijke besturen.

Tenslotte: het jaar 2017 was ook het eerste jaar van de Auteursbond. De verdere samenballing van de losse verenigingen onder de paraplu van de oude VS&V heeft een ongekend krachtige uitstraling opgeleverd, vooral naar buiten toe, maar ook als lid mag je fier zijn op de vermelding “Ik ben lid van De Auteursbond”!

Namens het bestuur van de Auteursbond, de sectie Educatieve Auteurs wens ik alle leden van onze sectie een succesvol 2018 toe!

Arend Pottjegort

Voorzitter Sectie Educatieve Auteurs, Auteursbond