Nieuws

Alles over Wikiwijs (3)

15 september 2017

Door Fons Alkemade

Aflevering 1 van mijn serie artikelen over Wikiwijs sloot met een aantal vrij sombere conclusies van Jan-Bart de Vreede in 2012. De Vreede is werkzaam bij Kennisnet, de door het ministerie van OCW gesteunde organisatie die van alles doet op het gebied van ICT in het onderwijs en sinds enige tijd ook Wikiwijs onder zijn hoede heeft.

Kennisnet

Wat heeft Kennisnet sinds 2012 gedaan met Wikiwijs? Zoals ik in aflevering 2 al meldde, is het op de site van Kennisnet middels het nieuwsberichten-archief niet na te gaan wat er tot eind 2015 gebeurd is. Gelukkig zijn er nog de jaarverslagen van Kennisnet. Dat over 2013 kon ik merkwaardig genoeg niet vinden. Voor 2014 wordt gemeld dat de bekendheid van Wikiwijs dat jaar was gedaald met 10 procent. Wel waren er toen ruim één miljoen arrangementen gedownload maar het aantal gedownloade lesmaterialen lag 30% onder de doelstelling. In 2015 werden al 1,9 miljoen arrangementen gedownload. Gebruikers gaven dat jaar aan dat ze behoorlijk tevreden waren over Wikiwijs (PO: 7,6, VO: 7,2 en MBO: 7,1). In het jaarverslag over 2016 van Kennisnet heb ik geen cijfers over het gebruik van Wikiwijs kunnen vinden. Wel blijkt er dat jaar een ‘usabilityonderzoek’ te zijn uitgevoerd onder achttien ‘ervaren gebruikers en beginners’.

Op 12 november 2015 meldde Kennisnet in een persbericht dat het mogelijk was geworden om in het onderdeel Wikiwijs Maken “teams te vormen met collega’s en zo samen aan (de samenstelling van) digitale leermaterialen te werken”. In die teams kon je ook samenwerken met docenten van andere scholen elders in het land, zo werd erbij opgemerkt. En alle leden van een team konden de gemaakte arrangementen van lesmaterialen bekijken, aanpassen en van commentaar voorzien. Die optie om een team te vormen, blijkt er anno 2017 nog steeds te zijn maar het duurde even voor ik dat ontdekte. Arrangementen maken zit, uiteraard, ook nog altijd in Wikiwijs en in een ander bericht van november 2015 suggereert Kennisnet dat docenten ook hun leerlingen een arrangement kunnen laten maken. Iedereen met een school- of Entree-account kan namelijk in Wikiwijs aan de slag. Of leerlingen dan ook hun arrangementen kunnen publiceren is me niet duidelijk.

In genoemd persbericht lezen we ook nog dat alle leermaterialen in Wikiwijs worden beoordeeld door Leermiddelspecialisten, vrijwilligers die aan de hand van een lijst criteria een beoordeling (1 tot 5 sterren) en eventueel een keurmerk toekennen aan wat er zoal wordt aangeleverd in Wikiwijs. Die specialisten bestaan nog wel en ik heb mij voorgenomen om mij binnenkort hiervoor aan te melden en ik kom hier nog op terug.

Wat heeft Kennisnet concreet gedaan met de site van Wikiwijs de afgelopen jaren? Wie oudere instructiefilmpjes over Wikiwijs op Youtube bekijkt (waarvan sommige gemaakt zijn door docenten voor hun collega’s) ziet dat het logo inmiddels is veranderd en dat de opzet en opmaak van de site ook zijn aangepast en in mijn ogen op een goede manier zijn ‘versoberd’. Wie vandaag de dag naar www.wikiwijs.nl gaat, ziet heel snel wat er allemaal kan en hoe hij verder moet gaan op de site. De gebruiker ontdekt ook al vrij snel de uitgebreide en helder opgebouwde handleiding. Daarbij valt wel op dat Kennisnet niet gebruik maakt van instructiefilmpjes. Ook op Youtube zijn geen recente filmpjes over Wikiwijs gemaakt door Kennisnet te vinden. Verder heeft Kennisnet inmiddels een Twitter-account voor Wikiwijs geopend maar daar blijken dit jaar maar een stuk of vijf tweets te zijn geplaatst. Er is ook een LinkedIn-groep van Wikiwijs (waarvan meer dan 850 mensen lid zijn) en Wikiwijs is nu ook te gebruiken via de zogenaamde ELO’s (Elektronische Leeromgeving) van scholen. Een Facebook-pagina is er niet.

Geen recente filmpjes dus maar wel vond ik een filmpje van Kennisnet uit 2009. Op een bepaald moment wordt daarin getoond hoe je lesmateriaal over een bepaald onderwerp kunt zoeken. Je ziet dat iemand het woord ‘wiskunde’ intikt in een zoekvakje – wat natuurlijk niet een erg handige zoekterm is – en er verschijnen zowaar ruim 17 duizend resultaten; terwijl Wikiwijs toen nog geen jaar in de lucht was! Tot mijn verbazing blijkt het zoeken met ‘wiskunde’ in het huidige Wikiwijs veel minder op te leveren. Wie deze term op de startpagina van Wikiwijs intikt, komt uit bij ruim negenduizend resultaten maar als je de startpagina ‘VO wiskunde’ opent, dan zie je ruim 350 items waarvan een deel ook nog eens duidelijk niet specifiek over wiskunde gaat! Er is dus blijkbaar in de afgelopen jaren nogal wat kaf van het koren gescheiden. Of was die website van 2009 ‘fake’?